Automobili

FIAT 500L Living

19.07.2013
fiat_500l_living

Italijanska kompanija FIAT 500L Living opisuje kao "automobil koji se obraća različitim ciljnim grupama, populaciji koja traži nešto novo - sklad između funkcionalnosti i dizajna, sa fleksibilnošću korišćenja i prostorom za niz interesovanja, a bez potrebe za kompomisima na račun stila."
Sa opcijom dodatnog trećeg reda sedišta, novo vozilo predstavlja najkompaktniji MPV model sa 5+2 sedišta u svojoj kategoriji - dugačak je 435 cm, širok 178 i visok 167 cm.

Uprkos tome što je 20-ak cm kraći u odnosu na karavane, 500L Living pruža prostranost u kabini, ali i veliki kapacitet prtljažnika, koji u verziji sa 5 sedišta iznosi od 560 litara (zadnja sedišta pomerena skroz unazad), do 638 litara (sedišta maksimalno pomerena napred).

fiat 500l living enterijerTakođe, drugi red sedišta i suvozačevo sedište mogu se potpuno sklopiti. Platforma prtljažnika može se podešavati na tri nivoa, što omogućava odvajanje različitih predmeta. Teretni odeljak je opremljen i džepovima i kukama, što omogućava bezbedan i uredan transport bilo kog predmeta.
Kod 5+2 konfiguracije sedišta, model 500L Living zadržava nosivost od 168 litara, kada je svih sedam sedišta u funkciji.
Mogućnosti za podešavanje sedišta takođe doprinose udobnosti i komforu u kabini. Sedišta se mogu podešavati na svim šinama, na 8 različitih načina, počevši od vozačevog sedišta koje kao standard nudi i potpuno zavaljen naslon, a ima i opciju električnog grejanja i podešavanje visine i lumbalnog dela, po potrebi.
Suvozačevo sedište je opremljeno sklopivim stočićem na leđima, koji nudi korisnu površinu na koju se mogu odložiti razni predmeti.
Drugi red sedišta ima sklopivi naslon za leđa u odnosu 60:40, a može se podešavati u 12 položaja, sa srednjim naslonom za ruke kao opcijom.
Prilikom pojavljivanja na tržištu, FIAT 500L Living biće ponuđen sa jednim benzinskim motorom, 0.9 TwinAir Turbo sa 105 ks, kao i sa dva turbo-dizel motora, 1.6 MultiJet II sa 105 ks i 1.3 MultiJet II sa 85 ks, koji je dostupan i sa Dualogic, robotizovanim automatskim menjačem.
Inače, benzinac i slabiji dizelaš standardno su opremljeni petostepenim manuelnim menjačima, dok je za 1.6 MultiJet II rezervisan menjač sa šest brzina.
U FIAT-u posebno ističu snažniji turbo-dizel koji omogućava automobilu da od 0 do 100 km/h stigne za 12,2 s uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Uz to, ovaj agregat u kombinovanom režimu prema fabričkim podacima prosečno troši 4,5 litara/100 km, uz emisiju 117 g CO2 /km.
Smanjenju potrošnje i emisije izduvnih gasova doprinosi i aerodinamičnost modela 500L Living, s obzirom da koeficijent otpora vazduha iznosi 0.30.
Od jeseni, izbor motora biće upotpunjen i 0.9 TwinAir Turbo motorom koji će imati mogućnost pogona na metan. Ovaj agregat nedavno je osvojio nagradu "Najbolji ekološki motor 2013. godine, a već je dostupan na modelima Panda i 500L.
Linija modela 500L Living obuhvata dve konfiguracije, Pop Star i Lounge, obe sa po 5 ili 7 sedišta, 19 boja karoserije (uključujući 11 dvobojnih kombinacija) i 6 konfiguracija enterijera, 15 različitih tipova alu-felni i ratkapni.
Pored toga, FIAT 500L Living nudi dodatnu opremu, kao što je kožni enterijeri, integrisan navigacioni sistem i zadnja kamera koja olakšava kretanje unazad.

Additional information