Banje u Srbiji

Vrnjačka Banja

vrnjacka_banja

Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar opštine sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240km2. Na području opštine živi oko 30.000 stanovnika, a sama Banja ima oko 16.000 stanovnika.
Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na magistrlanom putu Kruševac-Kraljevo blizu Trstenika ispod planine Goč. Od Beograda je Vrnjačka Banja udaljena oko 200 kilometara a od Trstenika 7 km.

Drumskom i železnickom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd - Sofija i Beograd - Atina, Vrnjacka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko – planinskim zaleđem koje čini široko područje očuvane prirodne sredine. U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2017m), Željin (1785m), zatim Stolovi (1376m) i obližnji pitomi Goč (1216m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

vrnjacka banja 11Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlačan turisticki centar za odmor i rekreaciju.
Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. O tome svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljen u lekoviti izvor. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili legionari V legije Flaviana i VII legije Klaudiana, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca. Šira oblast Vrnjačke Banje pretstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područje Srbije.
Ovo je regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom od kojih je neke, kao svetsku kulturnu baštinu, zaštitio UNESKO.

vrnjacka banja 18

vrnjacka banja 7Vrnjačka Banja raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, 850 ležaja je u zdravstvenom centru i oko 10.000 u domaćoj radinosti (koji nisu svi kategorisani). U Vrnjačkoj Banji se nalaze hoteli visoke kategorije koji imaju zatvorene bazene, kongresne dvorane i sportske sadržaje. Preduzeće Fontana je najveća hotelska organizacija koja raspolaže sa 800 ležaja i u čijem sastavu se nalaze i poznati smeštajni objekti "Fontana", "Zvezda", "Sloboda",.... Okosnicu privrednog života Vrnjačke Banje nesumljivo čini turistička delatnost, ali su se zahvaljujući njoj, uspešno razvile i neke druge privredne grane.
Eksploatacija mineralnih izvora Vrnjačke Banje počela je 1970. godine. Popularna voda u staklenim bocama počela je veoma brzo da osvaja tržište i da pronosi slavu mesta iz kog potice. Mineralna voda "Vrnjci" najbolje asocira na Vrnjacku Banju.
Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno - zabavni program.
Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu stanovnici Vrnjačke Banje su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima, ...Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana. Datum osnivanja prve turisticke organizacije na balkanu, 14.jul, uzet je kao povod da se danas ustanovi manifestacija pod nazivom „Vrnjački Karneval“. Karnevalska dešavanja su raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.  
Vrnjački Karneval je uz Guču i Exit najveća turisticka manifestacija u Srbiji i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 200.000 posetilaca iz celog sveta. Nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja...
Centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka. Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana. Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca kako iz zemlje tako i iz celog sveta.

Brojni sportsko - rekreativni objekti i tereni pružaju odlične uslove za rekreaciju pa su pogodni čak i za pripreme vrhunskih sportskih ekipa.

vrnjacka banja 12Vrnjačka Banja u poslednjih nekoliko godina puno ulaže u razvoj sportskog turizma pa je sve više gostiju koji u Vrnjačku Banju dolaze na sportske pripreme, sportske igre i rekreaciju. Vrnjačka Banja ima sve uslove za razvoj sportskog turizma i sportske medicine.
Sportsko rekreacioni centar "Raj" sa tri travnata fudbalska terena jedan je od najznačajnijih sportskih objekata u Vrnjačkoj Banji. Tereni se nalaze na istoimenom brdu u neposrednoj blizini sportske hale "Vlade Divac". U sklopu terena nalazi se i teren za odbojku na pesku. Jedan od najstarijih banjskih sportskih klubova FK "Goč" trenira na ovim terenima. Pored FK "Goč" na terenima Raja treninge i utakmice odigravaju i FK "Volej" i FK "Vrnjačka Banja". Najznačajniji sportski objekat je Sportska hala koja ispunjava uslove za mnoge sportove kao što su: košarka, odbojka, rukomet, borilački sportovi, stoni tenis, mali fudbal, bodi bilding. Sportska hala u Vrnjačkoj Banji nalazi se u neposrednoj blizini autobuske stanice. Svečano je otvorena u maju 2008. godine i predstavlja najnoviji sportski objekat u Vrnjačkoj Banji koji za cilj ima upotpunjavanje turističke i sportske ponudu ove destinacije. Hala predstavlja multifunkcionalni objekat pogodan za organizovanje sportskih manifestacija, utakmica, priprema, treninga i kampova, kao i različitih kulturno zabavnih događaja. Sastoji se iz velike sale površine 1400 m2, male sale za borilačke sportove, teretane, ambulante, kao i četiri velike i četiri male svlačionice, svlačionica za sudije i delegate. Kapacitet hale je 1300 sedećih mesta.
Nekoliko otvorenih terena za male sportove (Stadion malih sportova "Kocka" lociran u samom centru Vrnjačke Banje) pružaju idealne uslove za bavljenje malim fudbalom, košarkom i rukometom. Nalazi se u centru Vrnjačke Banje u blizini specijalne bolnice "Merkur". Tereni su osvetljeni reflektorima.

Olimpijski bazen  se nalazi u blizini mineralnog izvora Snežnik. Ovaj objekat predstavlja značajnu turističku ponudu Vrnjačke Banje tokom letnje sezone. Kompleks ima dva bazena od kojih je jedan dečiji, a drugi olimpijskih dimanzija 25x50m i dubine od 1,20m - 2,20m. Pored bazena postoji i poslovni objekat sa svlačionicama, ambulantom i spasilačkom službom.
Zatvoreni bazeni u sklopu vrnjačkih hotela pružaju odlične mogucnosti upražnjavanja vaterpola i plivanja tokom cele godine.
Za sve one koji vole leto, reku i sportski ribolov uređene su Podunavačke bare na Zapadnoj Moravi gde se održavaju  i velika sportska takmičenja.
Na planini Goč lovcima je na raspolaganju uređeno lovište.
Planinarsko-sportski klub „Goč“ pruža mogućnost posetiocima Vrnjačke Banje da se oprobaju u sportskom penjanju na veštačkoj steni koja je locirana u vrnjačkom parku i čini jedinstvenu celinu zajedno sa teniskim terenima, dečijim igralištem i japanskim vrtom.

Ski staza predstavlja značajnu turističku ponudu Vrnjačke Banje u zimskom periodu. Ski lift se nalazi na planini Goč udaljenoj 12 kilometara od centra Vrnjačke Banje. Tokom zime ovo skijalište koristi veliki broj Vrnjčana i organizovanih grupa i gostiju Vrnjačke Banje.

Vrnjacka Banja ima 7 poznatih izvora mineralnih voda i to: Topli mineralni izvor -Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli Izvor, Borjak, Vrnjacko Vrelo.

Topla voda je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode. Voda sa ovog izvora koji je bila poznata još u praistoriji, a potom korišcena i u rimskom periodu od I do IV veka naše ere. Po predanju i turci su koristili ove vode. Prvu hemijsku analizu uradio je baron Herder 1835. godine.Godine 1883. podiže se Kursalon, a 1892. prvo zidano kupatilo, a posle kaptaža 1924. paviljon sa centralnim izvorom i Termomineralno kupatilo. Za dobijanje nove količine vode od 1932-37. godine urađena su dubinska bušenja. Nova biveta podignuta je 1975. godine. Topla voda je bezbojna, prozracna, natrijum hidrokarbonatna, slabo mineralizovana, slabo kiselog ph, slabo kisela homeoterma. Temperatura joj je 36,5°C.

Izvori Snežnika koriste se od 1916. godine, iako se za njih znalo još krajem 19. veka. Završetkom Prvog svetskog rata i ova voda je počela da se upotrebljava za lečenje.  Učiteljica Darinka Čavdalović Telebaković 1920. godine je uredila izvor i podigla česmu u znak zahvalnosti za izlečenje. Voda sa izvora Snežnik je slabo žuta, prozračna, natrijum, kalcijum, magnezijum hidrokarbonatna, slabo mineralizovana, slabo kiselog ph, slabo kisela, hladna. Temperatura joj je 17°C.

vrnjacka banja 14Za vodu "Slatina" se zna još od kraja 19. veka.Od 1937. do 1978. godine nije bilo istražnih radova na nalazištu mineralnih voda "Slatina". 1978. godine su postavljene istražne bušotine, a novootkrivene vode su 1984. godine cevovodima dovedene do starog bunara gde se mešaju i ističu na tri česme u novopodignutoj biveti. Voda sa izvora Slatina je žuta, slabo mutna, natrijum hidrokarbonatna, slabo mineralizovana,slabo kiselog ph, ugljenokisela, srednje koncentracije, hladna. Temperatura joj je 14°C.

U udolini izmedu "Snežnika" i "Slatine", pored malog jezera, 1978. godine otkrivena je termomineralna voda "Jezero". Na izvorištu je postavljena česma, a nastavku radova pristupilo se 1985. godine kada je desetak metara od prve, napravljena nova bušotina. Voda se jedno vreme koristila na česmi u drvenom zastakljenom paviljonu, a potom je 1989. godine, na samom bazenu, pored jezera, podignuta nova moderna biveta. Voda sa Jezera je slabo žuta, prozračna, natrijum hidrokarbonatna, slabo mineralizovana, slabo kiselog ph, slabo kisela hipoterma. Temperatura joj je 27°C.

Voda sa izvora Beli Izvor je slabo žuta, prozračna, natrijum, kalcijum hidrokarbonatna, slabo mineralizovana, slabog kiselog ph, slabo kisela, hipoterma. Temperatura joj je 29,5°C.

Voda sa izvora Borjak je slabo žuta, slabo mutna, natrijum, kalijum hidrokarbonatna, slabo mineralizovana, slabo kiselog ph, slabo kisela, hladna  Temperatura joj je 16,0°C.

Od pomenutih izvora za terapiju se koriste četiri: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero dok se dve flaširaju kao stone mineralne vode (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjacko Vrelo).


Indikacije:

  • Šećerna bolest,
  • Čir želuca i dvanaestopalačnog creva,
  • Stanje posle operacije na želucu i crevima,
  • Funkcionalna oboljenja organa za varenje,
  • Hronična oboljenja pankreasa,
  • Bolesti žučne kese i žučnih puteva,
  • Oboljenja jetre,
  • Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva,
  • Hronična ginekološka oboljenja i sterilitet,
  • Hronična reumatska i koštano-zglobna oboljenja

Vrnjačka Banja ima najsavremeniji centar za dijagnostiku, prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti. Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti „Vrnjačka Banja” raspolaže medicinskom službom sa 50 lekara i modernim objektima za smeštaj posetilaca preko cele godine.
Ishrana je u skladu sa načelima savremene dijetetike, pod nadzorom doktora specijaliste endokrinologa i dijetetičara.

Additional information