Jezera u Srbiji

Palićko jezero

palicko_jezero

Palićko jezero se nalazi pored mesta Palić i značajan je turistički centar Vojvodine. Od Subotice je udaljeno 8km, od Novog Sada 100km, od Beograda 180km, od Kelebije 12 km, od Segedina 45 km a od Budimpešte 200km.
Palić je nekada bio mondensko letovalište austrougarske aristokratije. Vrhunac dostiže pocetkom 20. veka kada su izgrađeni današnji park i većina objekata.

Naselje Palić se prvi put pominje 1462. godine, a jezero kao Paligo Palus oko 1690. godine, što je zabeleženo na spomen-česmi kraj same obale jezera. Vodotoranj, danas kao simbol Palića, izgrađen je početkom XX veka kao višenamenski objekat: vodotoranj, kapija letovališta i tramvajska stanica.
Izgradnja Velike terase u stilu secesije završena je 1911. godine, a sam objekat je u to doba bio višenamenski ( poslastičarnica, restoran, spratni deo namenjen zabavama i balovima ). Dve velike otvorene terase krase prednju stranu objekta, sa prepoznatljivom rezbarnom ogradom. Neposredno ispred Velike terase, smešten je najmanji secesijski objekat specijalne namene – Muzički paviljon. U duhu svog doba, bio je mesto za održavanje promenadnih koncerata.

U čast završetka objekta u gradu i na Paliću, podignuta je 1912. godine spomen – česma koja je uspešno uklopljena u tada novoformirani ambijent šetališta ispred Velike terase i Muzičkog paviljona uz samu obalu jezera. Još jedan u nizu velelepnih secesijskih objekta je kupališni objekat Ženski štrand. Neizostavnu celinu Palića svakako čine koloritne vile – letnjikovci.palicko jezero 4
U samom srcu Velikog parka, smešteno je specifično ostvarenje ovih prostora: Letnja pozornica, na kojoj se u letnjem periodu održava Međunarodni filmski festival «Palić».
Najveći razvoj Palić je dostigao 1880-ih godina, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897.
U drugoj polovini 20 veka izgradjeni su mnogi sportski centri i fabrička odmarališta na Paliću. 1978 godije je iskopana prva bušotina termomineralne vode na Paliću zahvaljujući kojoj je šest godine kasnije, 1984 je otvoren termalni bazen. Uz postojeći prečistač, 1995 je pušten u rad kanal Tisa - Palić, što je u mnogome doprinelo poboljšanju kvaliteta jezerske vode.
Termalni bazen koji je otvoren 1984. godine snabdeva se toplom i lekovitom termalnom vodom iz dve bušotine. Bazen se nalazi neposredno pored muškog (velikog) štranda. Unutar objekta bazena nalaze se tuševi/WC, kabine za presvlačenje. Voda je termalna i lekovita (natrijum-hidrokarbonatno-jodno-sulfidna voda). Temperatura vode iznosi oko 36°C.
Terapijske indikacije: reumatska stanja, postreumatska stanja lokomotornog aparata - rehabilitacija i oporavak. Bazen je otvoren od juna do oktobra.

Prema staroj legendi, Palićko jezero je ostatak Panonskog mora. Iz jezera se u 18. veku vadila soda, jer je nekada jezero bilo slano dok je danas jezero u potpunosti slatkovodno. Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko, iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Salinitet jezera se objašnjava time što se voda slivala sa okolnog terena rastvarajući natrijum-hlorid.

Jezero zahvata površinu od 4,6 km². Prosečna dubina jezera je 1,9 m, najveća je 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže. Jezero je inače, podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom. U toku turističke sezone, temperatura vode se kreće između 18 i 25°C i prosečno ima oko 2100 sunčanih sati godišnje.
palicko jezero 3Umerena klima Palića obezbećuje turističku posećenost za sva 4 godišnja doba. U toku najveće turističke sezone, od sredine maja do kraja oktobra, temperatura vode se kreće između 18 i 25°C. Pošto prosečna dubina Palićkog jezera iznosi manje od 2 metra, dovoljno je svega nekoliko toplih sunčanih dana da se u ovoj umerenoj klimi voda zagreje na idealnu temperaturu za kupanje.
U toku zime ova umerena kontinentalna klima je najčešće dovoljna da zamrzne jezero i stvori led debeo ponekad i preko 10 cm, tako da Palićko jezero često u zimskom periodu postaje popularno mesto za zimske sportove kao što su klizanje na ledu i hokej.
Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.
Jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Moguće je iznajmiti bicikl, postoje teniski tereni, tereni za odbojku na pesku, jahanje. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama.

Palić obiluje raznom faunom, od kojih su najinteresantnije ptice.palicko jezero 1
Na području Palićkog jezera zabeleženo je 207 vrsta ptica, od kojih se 101 vrsta ovde i gnezdi. Pet vrsta se nalazi na listi ugroženih prica u svetu, 48 vrsta je ugroženo u Evropi, 4 imaju mali areal u svetu, 86 je ugroženo i retko u Srbiji, dok 63 vrsta ima ekološki ili neki drugi značaj.

Neke od ugroženih vrsta ptica:
crnovrati gnjurac - (kojeg možete videti dole na slici - latinski Podiceps nigricollis), Ardeola ralloides, Egretta garzetta, Nycticorax nycticorax, Ixobrichus minutus, Botaurus stellaris, Cygnus olor, Anas strepera, Anas clypeata, ćubasta plovka (latinski Aythya fuligula), Circus aeroginiosus, crvenonoga prutka (lat. Tringa totanus), Recurvirostra avosetta, Larus melanocephalus, Larus ridibundus, Sterna hirundo, Alcedo atthis, Remiz pendulinus, Panurus biarmicus, Lascinia svecica, Locustella luscinioides, Emberiza schoeniclus.

Zbog svoje geološko-ekološke vrednosti Palićko jezero je zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Floru jezera karakterišu akvatične vrste, a pronađena je retka vrsta orhideja močvarni kacun. U palićkom jezeru živi 19 vrsta riba, među kojima su: štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i beli tolstolobik, srebrni karaš, babuška, sunčanica i amur.

Zoološki vrt Palić

Zoo vrt Palić nalazi se u centru istoimenog naselja. Osnovan je 1949. godine i danas se prostire na 10 ha površine. Osnovne funkcije Zoo vrta su: zoološka, botanička, obrazovna i zaštita prirode. U parku raste preko 270 vrsta drveća i žbunja od kojih su mnoge retke i egzotične vrste, poput libanskog kedra i džinovske, sekvoje ili ariša. Od domaćih vrsta izdvajaju se stoletni hrastovi. Na severnoj strani vrta rastu četinari a na južnoj listopadno drveće.

palicko jezero 2

Ostavljeno je i nekoliko manjih šumskih formacija. Prostor obogaćuje i oživljava mnogobrojno cveće u žardinjerama, jezerca, vodoskoci i fontane. Posetioci mogu da vide preko 65 vrsta životinja: brojne ptice, nekoliko vrsta majmuna, krupne sisare, ali i egzotične životinje poput zmija i tarantula. Za decu je uređeno igralište i dečji Zoo vrt gde se mogu pomaziti mladunci životinja. Roditelji mogu da se odmore na brojnim klupama, u restoranu ili bifeu. Informativne table pružaju pregršt zanimljivosti, ali i upozorenja o pravilima ponašanja u vrtu. Tokom godine, Zoo vrt poseti preko 160.000 ljudi.

Additional information