Jezera u Srbiji

Vlasinsko jezero

vlasinsko_jezero

Vlasinsko jezero je veštačko akumulaciono jezero koje se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulica. Vlasinska visoravan se nalazi na 1230 m, a samo jezero na 1210 m nadmorske visine.
Do Vlasine i Vlasinskog jezera se može doći iz četiri pravca: od magistralnog puta (Beograd – Atina), preko Vladičinog Hana, Surdulice do Promaje na Vlasini (32 km), od magistralnog puta (Beograd – Atina)

odvajanjem od Leskovca, preko Vlasotinca, Crne Trave do Vodojaži na Vlasini (67 km) i iz Bugarske iz dva pravca preko graničnog prelaza Ribarce (42 km) i graničnog prelaza Strezimirovci (23 km) do Promaje na Vlasini.
Od Vladičinog Hana je Vlasinsko jezero udaljeno 29 km, od Leskovca 75 km, od Vranja 55, od Kumanova 108, od Niša 119 km, od Skoplja 143 km, od Sofije 157 km, a od Beograda 350 km iz čega se može zaključiti da ovo jezero ima povoljan saobraćajno-geografski i turistički položaj.
Jezero okružuju stare gromadne planine: Čemernik na zapadu 1638 m, Plana sa vrhom Vrtopom na istoku 1721 m, Vardenik na jugu sa najvišim vrhom Strešerom 1876 m, koji predstavlja i najviši planinski masiv u ovoj opštini.
Vlasinsko jezero je veštačko jezero, nastalo je izgradnjom brane i akumulacije na mestu isticanja reke Vlasine iz Vlasinske tresave, a za potrebe hidroelektrane. Izgradnja brane je počela 1946 , a završena je 1949. godine. Punjenje jezera je počelo 1949 godine, a izgradnja celog sistema i sve četiri hidroelektrane trajala je do 1958 godine. Visina brane je 31 m, dužina brane je 220 m i 5 m širina.
Vlasinsko Jezero je dugačko 9 km, najveća širina mu je 3,5 km, a najveća dubina 35m. Površina jezera je oko 15 km² .vlasinsko jezero 1
Obala je razuđena, ima 36 km u obimu. Ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca. Najveći zaliv je Biljanin zaliv. Poluostrva su pogodna za kampovanje, istaknutija poluostrva su: Bratanov Del, Dugi Del, Pejčinov Klad, Zanoga.
U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka, Ljubotenska reka, Strvna, Čemerčica sa svojim pritokama kojih ukupno ima 110 čine sliv jezera.
Jezero je pretežno mirno, retko talasi dostižu pola metra, spada u prohladna jezera jer je srednja godišnja temperatura vode 9°C, maksimalna srednja temperatura u avgustu je 18°C i minimalna srednja mesečna u januaru 0,9°C. Najtopliji mesec je avgust sa srednjom temperaturom od 15°C , a najhladniji je januar sa srednjom mesečnom temperaturom 4,5°C. Zbog ovih temperatura u letnjim mesecima je moguće kupanje, a zimi klizanje jer je debljina leda na jezeru čak i do 40 cm koji se zadržava 40 - 60 dana.
Posebnu pažnju turista privlače ostrva Stratorija i Dugi Del, a najzanimljiviji turistički motiv su ploveća ostrva sa potpunom vegetacijom, jedinstvena su u svetu, koja pokreću vetrovi prilikom podizanja vodostaja jezera. Jezero je plavo sa zelenim priobalnim površinama što daje Vlasini posebne pejzaže.
Prirodne lepote i retkosti ovog područja koje čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak u toku cele godine.
Pored jezera se aktivno odmaraju turisti baveći se plivanjem, rekreacijom, vožnjom čamcima, jedriličarenjem - kada vetar to dozvoli ili jednostavno šetaju sa porodicama pored jezera uživajući u prirodnim lepotama.
Prirodne lepote ovog jezera obilato koriste kamperi leti i tokom vikenda.
Vlasinsko jezero ima veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma, jer klima posebno pogoduje anemičnim osobama. Na Vlasinskom jezeru se postiže osetno poboljšanje krvne slike. Na osnovu ispitivanja kod osoba koje su boravile preko 10 dana, utvrđeno je povećanje crvenih krvnih zrnaca i povećanje hemoglobina.

vlasinsko jezero 2Jezero je veoma bogato ribom: ohridska, potočna, kalifornijska pastrmka, amur, šaran, grgeč, jegulja, sunčica, som, babuška, karaš, klen.
Posebno treba ukazati na bogatstvo raznog cveća i lekovitog bilja. U okolini Vlasinskog jezera, posebno na planini Čemernik, ima raznog divljeg voća: jagoda, malina, šipuraka, kupina, borovnica.
Biljni svet ovog područja karakterišu retke i ugrožene vrste kao što su: rosulja, kao jedan od retkih insektivora koji naseljava našu zemlju i maljava breza, prilagođena uslovima života na većim nadmorskim visinama. Ovde se mogu videti i retke vrste ptica: siva čaplja, ćubasta plovka, i druge, dok je u životinjskom svetu posebno zanimljivo prisustvo tekunice.

Područje Vlasinskog jezera odlikuje se i značajnim kulturnim spomenicima i etnografskim vrednostima, kao što su:

    manastir u Palji
    crkva u Božici
    Klisura
    Crna trava
    Kula u Klisuri
    Crkva u Klisuri
    Crkva u Kolunici

Additional information