Jezera u Srbiji

Borsko jezero

borsko_jezero

Borsko jezero je veštačko akumulaciono jezero nastalo 1959. godine. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor, ali isto tako i razvoju turizma.
Nadmorska visina jezera pri maksimalnom vodostaju iznosi 438 m. Površina jezera je 30 ha, a maksimalna dubina 49 m.

Brana je dugačka 170 m i visoka 50 m. Od Bora je udaljeno 16.5 km, a od Brestovačke Banje 7 km. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita. Boja vode je zelenkasto – siva, a providnost do 3 m.
Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama.
Na obali Borskog jezera izgrrađeno je nekoliko motela i vila, dok je na oko 200 m od jezera sagrađeno nekoliko velikih vikend naselja.
Na samoj obali jezera turistima je na raspolaganju i auto kamp kapaciteta oko 300 prikolica.
Najviši vodostaji su u proleće, a najniži krajem leta i početkom jeseni. Razlika između maksimalnog i minimalnog vodostaja premašuje 10 m, što nepovoljno utiče na biljni i životinjski svet jezera. Korišćenjem priliva vode iz Zlotske reke nivo jezera se u toku godine održava na oko 2 metra ispod preliva.

U toku letnje sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni, što je idealno za kupanje.borsko jezero 2
Na obali Borskog jezera izgrađene su četiri veće plaže i veliki broj manjih. Najposećenije su Glavna plaža, Tropski bar, Savača, i plaža u kampu. Najinteresantniji sadržaji na vodi uglavnom su na Glavnoj plaži, dok plažu Tropski bar najčešće posećuju turisti mlađih generacija. Kupači na glavnoj plaži u toku cele sezone su pod nadzorom spasilaca. Na Glavnoj plaži moguće je iznajmljivanje čamaca i pedalina, kao i korišćenje raznih drugih sadržaja na vodi.
Sportistima je tokom cele letnje sezone na raspolaganju kompleks sportskih terena. Kompleks sadrži terene za košarku, fudbal, rukomet, odbojku, tenis i odbojku na pesku.
Rekreativcima koji vole šetnju ili vožnju bicikla na raspolaganju su trim staze oko celog jezera.

borsko jezero 1Iako je turistička ponuda Borskog jezera najraznovrsnija u letnjem periodu i zimi se u okolini mogu naći interesantni sadržaji za odmor, rekreaciju i zabavu. Za profesionalne sportiste tokom zime na raspolaganju su sportski tereni za fudbal i košarku.
Zimi je jezero u potpunosti prekriveno ledom, a debljina leda dostiže 30 cm.
Najatraktivniji zimski sadržaj u okolini Borskog jezera jeste skijalište na Crnom vrhu. Skijašima su na raspolaganju dve staze – jedna žičara dvosed i ski lift, T bar.  Prevoz je organizovan iz Bora i sa Borskog jezera.

Svаke godine u vode jezerа se ubаcuje po nekoliko tonа riblje mlаđi,  sа ciljem dа se obogаti i povećа riblji fond. Borsko jezero, sа čistom i prozirno bistrom plаninskom vodom, omiljeno je mesto sportskih ribolovaca.

Additional information