Jezera u Srbiji

Zvorničko jezero

zvornicko_jezero

Zvorničko jezero je najstarija veštačka akumulacija u Srbiji, ujedno i jedina koja ima kaskadnu riblju stazu namenjenu neometanom migriranju ribe. Dugo je 25 km, na najužem delu je široko 200 m, a na najširem 3 km. Prosečna dubina jezera iznosi 5 do 8 metara, dok je maksimalna dubina 39 metara.

Ovo veštačko jezero je nastalo izgradnjom hidroelektrane „Zvornik“ koja je počela 1948. godine, a napunjeno je vodom 1955. godine. Visina brane iznosi 45 metara. Zvorničko jezero je prva veštačka akumulacija na rijeci Drini.zvornicko jezero 1
U priobalju jezera postoji veliki broj vikend kuća i turističko ugostiteljskih objekata. Jezero je pogodno za letovanje, sportsko-rekreativne aktivnosti na vodi i ribolov. Zvorničko jezero je pogodno i za splavarenje, rafting, plovidbu i plivanje.
Zahvaljujući ribočuvarskim i policijskim službama sa obe strane Drine, jezero je izuzetno čuvano i bogato ribom. U medijima se često naziva i jezerom trofeja: som 87 kg, štuka 18,5 kg, smuđ 13,7 kg, mladica 18 kg, šaran 26 kg, amur 29 kg, deverika 7 kg, klen 3,5 kg, bucov 7 kg itd. Poslednje nedelje jula, na Zvorničkom jezeru održava se i sportsko-ribolovačka manifestacija „Somovijada“
zvornicko jezero 2Zvorničko jezero se nalazi na 140 m nadmorske visine. Jezero se drinskim kanjonom proteže uzvodno od Zvornika i Malog Zvornika, do ušća rečice Velike reke u istoimenom selu opštine Mali Zvornik. Od 1955. godine kada je akumulacija nastala, 50% bazena je zasuto erozivnim naslagama iz bujičnih vodotokova i rečica koje se u jezero ulivaju (Drinjača, Jošanica, Velika reka, Boranjska reka). Brojne erozije i nanosi su stvorili veća ili manja ostrva i poluostrva.
Zvorničko jezero zajedno sa rijekom Drinom je stanište pastrmke, lipljena, mladice, klena, mrene, škobalja, soma i štuke. Jezero je stanište i divljih patki (gluvara).

Additional information