Putovanja

Beč-carski grad

16.07.2013
wien

Prva ljudske naseobine na prostoru današnjeg Beča izgrađene su još 5000 godina p.n.e. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, Beč je bio kapija koja je povezivala Zapad sa Istokom. Grad se po prvi put spominje u pisanim podacima oko 1137. godine, ali se zna da je postojao u vrijeme Rimskog carstva, i za vrijeme Huna. Dolaskom dinastije Habsburg na presto 1278. godine, Beč počinje da kroji ne samo svoju, nego i istoriju čitave Evrope. Kao rimsko

utvrđenje na granici prema Panoniji, grad se u srednjem veku razvio zahvaljujući dinastiji Babenberg, a zatim dinastiji Habsburg, pod čijom vlašću je od 1276. godine. Kao prebivalište careva Svetog Rimskog carstva  bio je pod opsadom Turaka (1529., 1683.). U Beču su potpisana mnogobrojna primirja, a posebno je značajno ono iz 1738., kojim je okončan rat oko sukcesije Poljske, kao i Bečki kongres, koji je održan 1815. godine. Grad je u XIX veku bio jedan od glavnih kulturnih centara Evrope. Posle propasti Austrougarske imperije (1918), postao je glavni grad Republike Austrije. Od 1945. do 1955. grad je bio podeljen na četiri okupaciona sektora saveznika.Po  okončanju II Svetskog rata, učinjeni su najveći napori na obnovi Beča, a 1955. godine Austrija je ponovo stekla nezavisnost, postala je članica UN-a i neutralna zemlja u blokovskoj podeli Evrope

Beč je glavni grad Republike Austrije, koji se nalazi na severozapadu zemlje i u kome danas živi 1,6 miliona stanovnika.
Beč je evropska kulturna prestonica, kao i sedište Organizacije UN (zajedno sa Njujorkom i Ženevom) i mnogih drugih međunarodnih organizacija, grad koji godišnje poseti 4,5 miliona turista.
Istorijski centar Beča je proglašen za deo UNESCO svetske kulturne baštine. U okviru njega nalazi se gotska katedrala Svetog Stefana, Kraljevska palata (Hofburg) i bulevar Ringstrasse koji sa svojim velelepnim zdanjima okružuje centar grada.

HofburgGradski dvorac Hofburg predstavlja rezidenciju monarške dinastije Habsburg, čija je izgradnja otpočela još davne 1270. godine, a koja je najznačajniji svedok ukrštanja stilova različitih epoha. Kompleks dvorca se prostire na preko 30 hektara, a obuhvata 19 dvorišta, 18 građevina, sa oko 2600 prostorija, od kojih je većina otvorena za javnost. Sve do 1918. godine Hofburg je bio sedište monarha iz dinastije Habsburga koji su iz njega vladali ogromnom imperijom. Kraljevska palata ili Zimska palata od 1946. godine predstavlja sedište Predsednika Republike Austrije. Zdanje, čiji najstariji delovi potiču iz 13. veka, danas je poznato i po tome što sadrži šest muzeja od kojih je Albertina najpoznatiji, Riznicu, Kapelu kao jedini preostali deo srednjovekovne palate, Špansku dvorsku školu jahanja, Nacionalnu biblioteku, Trezor u kome se čuva kruna Rimskog imperatora i kongresni centar.

Ringstrasse
Ring Bulevar (Kružni Bulevar) okružuje najuži centar Beča, takozvani 1. distrikt ili Innere Stadt. Bulevar je nastao 1857. godine na mestu srednjovekovnih zidina koje su okruživale i štitile grad. Njegovom izgradnjom car Franjo Josif I pokušao je da otvori centar Beča prema predgrađima i prestonicu učini evropskom metropolom. Unutar prstena Ringstrasse-a nalaze se najznačajnije državne ustanove poput: Parlamenta Austrije, palate Hofburg, Gradske skupštine (Rathaus), čuvene Bečke opere, Burgtheater (Dvorsko pozorište), KraljeMuzeja likovnih umetnosti, planetarijuma Urania i Bečkog državnog univerziteta.

Muzejska četvrt
Muzejska četvrt (Museumsquartier) predstavlja jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. Međutim pored Leopoldovog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, predlažemo da obiđete i najpoznatiji centar za ples na svetu Tanzquartier, Arhitektonski centar Beča, čuveni muzički centar Musiktank. U Muzejskoj četvrti se neprestano održavaju međunarodni umetnički festivali zbog čega se u ovom delu grada mogu čuti svi svetski jezici.

PraterLunapark Prater, najveći i najpopularniji bečki park, nalazi se u blizini centra i predstavlja idealno mesto za odmor, zabavu i relaksaciju. U sklopu Pratera nalaze se fudbalski stadion, hipodrom, otvoreni bazeni, kao i luna park sa roler kosterom i prepoznatljivim ringišpil-točkom (Riesenrad) kao jednom od atrakcija Beča. Točak je napravljen 1897. godine i još uvek je u funkciji na radost mnogih turista koji sa visine od 60 metara sa njega mogu videti čitav Beč. Tu je i Liliputanski vozić – Liliputbahn kojom ćete moći da obiđete čitav kompleks parka okruženog šumom.

SchoenbrunnPalata Šenbrun (Schönbrunn), sa okolnim zdanjima predstavlja jedan od najznačajnih kulturno-istorijskih spomenika i deo UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine. Podignut kao letnja rezidencija Habzburških vladara, dvorac je svojom raskoši trebao da zaseni francuski Versaj. Rezidencija ima ukupno 1441 prostoriju, od kojih su najimpresivnije odaje Marije Terezije, Dvorana ogledala u kojima je nastupao šestogodišnji Mocart, sale za prijem, galerije i balske dvorane.
Oko dvorca nalazi se jedan od najlepših parkova na svetu sa brojnim zdanjima, fontanama,

statuama, čuvenom Glorijetom, botaničkom baštom i najstarijim baroknim zoološkim vrtom.
Palata i parkovi Šenbruna ugoste 6.7 miliona posetioca godišnje, što ih čini najposećenijom turističkom lokacijom u Austiji.

Kuća mora
Bivši „Flakturm“ u kojem se sada nalazi kuća mora (Haus des Meeres) je jedan od šest velikih bečkih skloništa izgrađenih od armiranog betona za vreme II Svetskog rata, kao zaštita od avionskih bombardovanja. Veliki toranj u parku poznate austrijsko-mađarske porodice Esterhazi (Esterhazy) preuređen je u kuću mora. Predstavlja jedinstvenu oazu koja se prostire na preko 2000 km2 , gde živi više od 3500 stanovnika mora i okeana. U terarijumima se mogu videti krokodili i mnogobrojne vrste zmija. U odeljenju tropskih mora smešteni su akvarijumi sa ajkulama, morskim kornjačama, koralima i tropskim ribicama. Nedavno izgrađena tropska kuća 6. Raimundtheater„Troppenhaus“ u kojoj se ptice i majmuni slobodno kreću, predstavlja najveću atrakciju za najmlađe posetioce.

belvederePalata Belvedere je predstavlja letnju rezidenciju princa Eugena Savojskog, upamćenog po herojskoj odbrani Beča od višestruko brojnijih Turaka. Zgrade Gornjeg i Donjeg Belvederea danas čine dom Austrijske galerije u kojoj se nalaze remek dela austrijskih i francuskih slikara. Barokne građevine okružuje poznati park u kome se nalazi i prva alpska bašta sa više od 4.000 različitih biljnih vrsta. Svakog proleća park zasija punim sjajom na radost mnogobrojnih posetilaca sa kamerama i fotoaparatima kao obaveznim rekvizitima.

Toranj Dunav
Veličanstveni pogled na Beč i okolinu pruža se sa 252 metra visokog tornja, koga Bečlije pored originalnog naziva Donauturm zovu još i Betonska igla. Na visini od 155 nalazi se kafe-restoran koji se postepeno rotira, tako da uz obrok možete da osmotrite čitavu panoramu Beča. Toranj se nalazi u blizini Dunavskog ostrva, najpopularnijeg sportsko-rekreativnog kompleksa - nalik beogradskoj Adi Ciganliji, i podignut je 1964. godine povodom sajma hortikulture

Kvalitet života u Beču je najbolji u odnosu na sve gradove EU. Prestonica Austrije je jedna od 10 najrazvijenijih evopskih gradova i spada među 6 najbogatijih regija kontinenta.
Svaki kutak Beča odiše bogatom istorijom i čini opravdanim epitete grada kao kulturne prestonice Evrope. Arhitektura 19. veka zajedno sa brojnim baroknim, renesansnim i zdanjima u stilu secesije čine da centar Beča izgleda kao muzej na otvorenom.
Muzika je nerazdvojini deo grada u kome su živeli najpoznatiji svetski kompozitori klasične muzike. Mocart, Štraus (otac i sin), Bah, Šubert, Hajdn i Brams su bečki kompozitori čija se dela svakodnevno izvode na svim meridijanima.
Bogato istorijsko nasleđe, najviše zastupljeno kroz arhitekturu i muziku, predstavlja inspiraciju za moderni Beč, kao grad budućnosti. Zgrada Muzeja savremene umetnosti, Dunav City, Gasometar, Milenijumska kula, Dunavski toranj i UN kompleks predstavljaju moderna zdanja na koja su stanovnici grada izuzetno ponosni.
Današnji Beč je jedan od najzelenijih gradova u Evropi. Brojni parkovi su idealno mesto za odmor, ali i rekreaciju. Većina Bečlija koristi svaki slobodan trenutak za šetnju, vožnju bicikla i sportove na vodi ili snegu, zavisno od godišnjeg doba.
Gradski prevoz je veoma dobro organizovan i uključuje 5 metro (U-Bahn) i 113 autobuskih i tramvajskih linija.
Prestonica Austrije je poznata i po odličnim restoranima, kao i posebnim vinskim lokalima takozvanim Heurigen.
Beč ima dugu tradiciju proizvodnje vina, koja datira još iz 750 godine p.n.e. i vinograda koje su podigli Kelti, Romani i Iliri. Danas se u Beču nalazi oko 320 vinarija koje godišnje proizvedu 2.5 miliona litara vina.

 Posetioci Beča mogu da uživaju u bogatom noćnom životu. Brojni klubovi i barovi nude odličan provod i najrazličitiju vrstu zabave.

Beč je atraktivan za posetu tokom čitave godine. Neki sadržaji poput Španske škole jahanja ili Hora bečkih dečaka nisu dostupni tokom leta, ali brojni festivali koji se u to vreme održavaju to nadoknađuju.
Smeštaj u Beču, za razliku od ostalih troškova života, je veoma skup.

Additional information