Putovanja

Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul

03.08.2013
istambul

Tokom istorije bio je slavljen, paljen, prekrštavan, osvajan. Centar kulture, trgovine, raskršće civilizacija i religija oduvek, a centar sveta više od nekoliko vekova. Nazivaju ga jedinim gradom na dva kontinenta, pogađate, reč je Konstanitnoplju, zatim Carigradu, tj. današnjem Istanbulu.

Pre nego opišemo šta je ono što obavezno treba videti u Istanbulu, par rečenica o veličini ove metropole.
Panorama Istanbula sa Kule Galate, današnji moderni Istanbul se sastoji od evropskog i azijskog dela koje povezuje bosforski most. Evropski deo je podeljen na stari i novi deo koje razdvaja istorijski zaliv Zlatni rog, a povezuje Galata most.
Aja Sofija IstabulStatistike govore da današni Istanbul broji preko šest miliona stanovnika, sa preko sto hiljada turista dnevno. Uprkos svojoj veličini on nije skupa metropola, potpuno je prilagođen velikom broju turistia, a o svemu se možete dogovarati sa Turcima, puno toga da se videti, probati, kupiti i doživeti za razumnu cenu. Fotografisanje je u princupu svuda dozvoljeno, pa prvi savet je da ponesete rezervne baterije i da ne štedite na memoriji.
Šta videti u Starom evropskom delu grada:

Aja Sofija - nekad najveća hrišćanska crkva na svetu, pa najveća džamija, danas muzej - vreme potrebno za ulaz i obilazak je oko sat vremena - ulaz se plaća 20 lira; Pogledajte detaljnu reportažu na forumu. Nije prijatno gledati ostatke mozaika prekrivene arabeskama, al istorija je učinila svoje.

Tri obeliska - prva 3 lokaliteta su zaštitni znaci Istanbula i nalaze se jedno do drugog, na platou zvanom Sultanahmet.

Cistern Basilica IstambulRimski podzemni rezervoar za vodu "Cisterna Basilica", na mapi označen kao Yerebatan - nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom delu grada, kojom prolazi laki metro - vreme potrebno za ulaz, obilazak i kafu (čak su u sred toga pod zemljom napravili i kafe) je pola sata do 40 minuta - ulaz se plaća 10 lira; OBAVEZNO posetiti, ambijent je prilično nestvaran. Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak.

Additional information