Putovanja

Atina - grad bogova

03.08.2013
Atina_grad_bogova

Atina, glavni grad Grčke koji je dobio ime po starogrčkoj boginji mudrosti i zaštitnici Atini. Broji oko 4 miliona stanovnika i predstavlja kolevku starogrčke kulture. Atinu su prvobitno naselili Pelazgi pre oko 6.000god, kasnije Jonjani koji su izgradili Akropolj na 156m visokoj litici, koja kruniše grad.

Od građevina poznatih širom sveta tu se nalazi i Partenon, nestvaran u svojoj jednostavnosti oblika, posvećen devici jer na grčkom parthena znači devica. Okružena je brežuljcima: Akropola, Aeropag, Likabet, Kniks i drugima. Ona je i danas središte kulturnog, industrijskog i duhovnog razvoja Grčke.

Atina akropoljNajčuvenije evropsko arheološko nalazište i Panteon svake godine posete hiljade ljudi kojima je Atina odredište ili usputna stanica. Akropolj je nominovan za jedno od 7 čuda savremenog sveta. Sveta stena Akropolja potiče iz 5. veka pre n.e, iz vremena Zlatnog doba Perikleove antičke Grčke.

Atina je smeštena na poluostrvu Aika koje se pruža sve do centralne Grčke. Okružena je planinama Imitos, Pandeli i Parnitha sa severne i istočne strane, dok sa južne i zapadne strane izlazi na Saronski zaliv. Sunce obasjava Atinu tokom cele godine. Klima je među najprijatnijim u Evropi, sa blagim zimama i žarkim letima, što pogoduje razvoju turizma.
Atina je locirana svega par kilometara od luke Pirej, glavne trgovačke luke. Pored trgovine, stotine hiljada turista svake godine iz Pirejske luke kreće ka grčkim ostrvima.
Atina je grad različitosti. Šetajući se starim delovima grada, otkriva se suživot različitih epoha. Stare kuće i moderne palate, uske ulice i prostrani trgovi, moderni tržni centri i male ušuškane prodavnice, fensi restorani i tradicionalne taverne, za sve njih ima mesta u ovom gradu.

Srce Atine je trg Sintagma, gde se nalaze Parlament i većina ministarstava, a koji čuvaju tradicionalni gardisti "Evzoni". Plaka, Monastiraki, Kolonaki i brdo Likabetus privlače hiljade i hiljade posetilaca tokom cele godine.
Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, Monastiraki, i trg Omonia. Za turiste je nezaobilazan i kvart Plaka koji se nalazi nešto južnije, sa spletom uličica u podnožju Akropolja, a ako krenete ka istoku, naići ćete na obnovljene kvartove Thissio i Gazi.

atina trg omniaKretanje javnim saobraćajem kroz Atinu danas je lako, jer postoji moderan metro sa tri linije, tramvaji pokrivaju kvartove južno i zapadno od Sintagme i Monastirakija, dok se u sve ostale delove grada može doći autobusima. Karta za gradski prevoz koja važi 90 minuta košta 0.80 €.
Nekoliko kilometara od istorijskog centra grada nalazi se čuveno letovalište Glifada, gde se može uživati u dugim peščanim plažama i morkom povetarcu, izvan gradske vreve. Ili se možete uputiti na sever i uživati u svežem planinskom vazduhu i prirodi.

Ljubitelji arhitekture pronaći će interesantne neoklasićne građevine: Parlament, Akademija, Univerzitet i Bilioteka. U okolini Atine nalaze se značajni arheološki spomenici, a u samom gradu postoji veliki broj muzeja koji čuvaju jedinstveno blago kulturnog nasleđa (Arheološki, Vojni, Vizantijski…).

Atina je oduvek privlačila pažnju ljudi. Za vreme Olimpijskih igara 2004. godine Atinjani su slavili povratak Olimpijade u svoju rodnu zemlju.

Atina je nadeleko poznata po noćnom životu i zabavi. Grad se noću potpuno promeni, a velike mogućnosti zabave zadovoljavaju sve ukuse. Poznati Buzuki je među najpopularnijima. Ne treba zaboraviti izvrsnu ponudu atinskih pozorišta.

Additional information