Automobili

Honda Civic Tourer

02.10.2013
honda _civic _tourer

Zvanična premijera modela  Honda Civic Tourer održana je na frankfurtskom sajmu automobila.
Koncept koji je predstavljen na Sajmu u Ženevi nije značajno izmenjen. Izbačeni su jedino neki detalji koji su imali za cilj da ulepšaju koncept ali su skupi za serijsku proizvodnju.

LED svetla su zamenjena konvencionalnijim farovima, dok su dnevna svetla zadržala LED tehnologiju, ali u znatno skromnijoj formi.
Točkovi su manjih dimenzija, dok je zadnji krovni spojler značajno skraćen. Umesto zadnjeg difuzora koji je naglašavao sportski temperament koncepta, sada je tu klasičano oblikovan branik.
Konstruktivno i stilski zasnovan na Hondi Civic Hatchback, Tourer je zadržao isto međuosovinsko rastojanje od 2,59 m, ali je prepust iza zadnje osovine porastao za 235 mm.
Karavan je dugačak 4,52 m, dok su širina i visina ostale nepromenjene (1,77 m i 1,44 m). Rešenje kojim je ručica za otvarane zadnjih vrata umetnuta u "C" stub, takođe je zadržano, baš kao i ideja da se stop svetla vizuelno povežu.

honda civic tourer 1

Zapremina prtljažnika veća je za  624 l, i iznosi 1.668 l sa preklopljenim zadnjim sedištima.
U odnosu na Civic Hachback, prtljažniku se znatno lakše pristupa.
U unutrašnjosti, Civic Tourer imaće Magic Seats sistem koji omogućava veći raspon pozicija prlilikom podešavanja sedišta. Dizajn enterijera, konfiguracija instrumenata i drugih komandi preuzeti su iz Civica Hachback-a.
Honda je razvila i novi Adaptive Damper System (ADS) čime je unapređena stabilnost i komfor automobila pri različitim opterećenjima vozila i uslovima vožnje.
Civic Tourer proizvodiće se u Hondinoj fabrici u Velikoj Britaniji, a u početku će biti u ponudi verzije sa 1.8 litarskim i-VTEC benzincem i 1.6 litarskim i-DTEC turbo-dizel motorom sa 120 ks.
Pored manuelnog, biće dostupna i verzija sa automatskim menjačem.
Nakon promocije u Frankfurtu, Honda Civic Tourer pojaviće se u prodajnim salonima širom Evrope početkom 2014. godine.

Additional information