Automobili

Auto godine 2014

07.03.2014
auto_godine_2014

To treći put, Automobil godine je izabran na Međunarodnom Sajmu automobila u Ženevi. Pobedu je odneo Peugeot 308, a glavni konkurenti za ovu prestižnu nagradu su mu bili BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S klase, Škoda Oktavia i Tesla S model.

Automobil godine je izabran od strane žirija sastavljenog od 58 automobilskih novinara iz 22 evropske zemlje.
U prvoj fazi izabrano je sedam finalista od 30 novih modela automobila pre detaljnog testiranja. Za ovu nominaciju posebno su bitna četri kriterijuma i to: inovacije, bezbednost, dizaj i kvalitet. Zaštita životne sredine i potrošnja su takođe uzeti u razmatranje.
Posle intenzivnih test vožnji žiri je nedvosmisleno izabrao Peugeot 308 za automobil 2014. godine zbog njegovog opšteg balansa i svestranosti.
peugeot 308Predsednik žirija je naglasio da pobednik impresionira smanjenjem težine i organizacijom prostora jednako kao i performansama svojih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga Peugeo je postavio nove standarde u uređenju unutrašnjeg prostora.
Peugeot 308 predstavljen je na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013 godine.
U odnosu na prethodnika ovaj model je niži, kraći i širi, proporcije i oblik su dobro osmišljeni kako bi, uz povećan prtljažni prostor, automobil imao isti ili veći komfor za putnike.
Ovaj model je za 140 kg lakši, sa ekonomičnijim motorima odnosno smanjenom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom CO2.
Ovo je i prvi automobil C klase koji u osnovnom paketu opreme nudi prednja svetla LED tehnologije.

Additional information