Banje u Srbiji

Banja Koviljača

banja_koviljaca

Banja Koviljača se nalazi u zapadnoj   Srbiji, u regionu Podrinje koji je dobio naziv po reci Drini koja kroz njega protiče. Smeštena je  na 128 m nadmorske visine.
Do Banje Koviljače  stiže se  autoputem Beograd-Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača. Banja Koviljača udaljena je od Beograda 149 km, od Rume 95 km, od Šapca 60 km a od Loznice 6 km.

Okružena je planinama Cer, Boranja, Gučevo,  Sokolske planine i prostranom  ravnicom  Mačve i Semberije.  Klima ovog regiona je umereno kontinentalna.
Banja Koviljača obiluje izvorima sumporne vode, lekovitim blatom (peloidom), čistom netaknutom prirodom i brojnim  kulturno- istorijskim spomenicima.

Arheološkim istraživanjima je utvrđeno da je područje Banje Koviljače bilo naseljeno još u rimsko doba. U srednjem veku, pod zidinama Koviljkinog grada, narod ovog kraja je pohodio izvore lekovite vode. U 17. veku bogati Turci iz Mačve i Podrinja dolaze u Banju na oporavak, a 1720. ovde podižu prvi ženski hamam. Banja je u narodu bila poznata kao “Smrdan banja”, zbog neprijatnih isparenja iz bare sa blatom, nastale od izvora sumporovite vode. Moderan koncept banjskog mesta počinje izgradnjom sumpornog kupatila

Banja Koviljača je 1867. godine za vreme vladavine Mihaila Obrenovića stavljena pod zaštitu države, a 1898. Narodna Skupština donela je zakon o ustupanju Banje Koviljače narodu okruga podrinjskog u eksploataciju i od tada pa do Drugog svetskog rata Banja Koviljača postaje moderno banjsko lečilište koje su posećivala brojna poznata imena. Neki od njih su Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Vožd Karađorđe, kralj Aleksandar Karađorđević…banja koviljaca 1
Tokom dvadesetih i tridesetih godina XX veka podignuti su luksuzni hoteli i vile i park koji povezuje sve banjske objekte.  1939. godine otvoren je nadaleko poznat Kursalon sa prvom kockarnicom na Balkanu.
Zdravstveni turizam je primarni oblik turizma na ovom podneblju ali se on može kombinovati  sa drugim vidovima turizma.
Veliko interesovanje turista bude i  reka Drina i planina Gučevo. Nedaleko od banje Koviljače nalazi se Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića, a 4 km od Tršića srednjovekovni manastir Tronoša.
Kao i u većini banjskih mesta u Srbiji, ponudu smeštaja u Banji Koviljači i njenoj okolini sačinjava nekoliko hotela i veliki broj apartmana koje izdaju privatna lica. Većina apartmana se nalazi u okviru novoizgradjenih stambenih zgrada u Banji Koviljači, kojih je u poslednje vreme sve više. Zbog izdavanja smeštaja u Banji Koviljači, nekretnine se prilično jednostavno prodaju, pa mnogi investitori iz ovog razloga ulažu svoj novac u izgradnju novih objekata u ovoj banji.

banja koviljaca 3

Sumporovita mineralna voda sa temperaturom od 15 do 20°C i lekovito blato predstavljaju prirodne lekovite faktore Banje Koviljače. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, kupanjem i pijenjem i oblogama blata uz primenu fizikalnih procedura: elektro, mehano, magneto, kinezi, laser.
Indikacije:

  • Svi oblici reumatizma
  • Bolesti lokomotornog aparata
  • Posttraumatska stanja
  • Ginekološka oboljenja
  • Neurološka oboljenja

U Specijalnoj bolnici otvoreno je i posebno Odeljenje za dečiju rehabilitaciju, prvo takve vrste u našoj zemlji.
Banja je okružena jednim od najvećih i najlepših parkova u Srbiji, pogodnim za šetnje i rekreaciju. Nadaleko poznata banjska dvorana “Kur-salon” posetioce pleni svojom lepotom, a bogati enterijer nosi u sebi duh prošlih vremena i raskošnih balova.banja koviljaca 4
Okolina Banje Koviljače je bogata kulturno-istorijskim spomenicima. Na planini Cer nalaze se ostaci starih gradova i utvrđenja (Kosanin i Trojanov grad), kao i spomen kosturnica, a u samoj banji su Koviljkin grad i Gradac.
U blizini Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, sa etno-selom pod zaštitom države, koje posetiocima dočarava način života iz Vukovog vremena.
Na Drini postoje uređena mesta za sportski ribolov, a na Gučevu je veliki broj izletišta.

Additional information