Banje u Srbiji

Novopazarska Banja

novopazarska_banja

Novopazarska Banja se nalazi na magistralnom putu Beograd-Novi Pazar-Jadransko more. Okružena je padinama planina Golije, Rogozne i Kopaonika. Od centralnog dela Kopaonika je udaljena 20 km i gotovo isto toliko od glavnog grebena planine Rogozne. Leži na nadmorskoj visini od 500 m i ima umerenu klimu.

Od Novog Pazara je udaljena 3 km, Raške 21 km, Rožaja 65 km, Kosovske Mitrovica 87 km, Kraljeva 100 km a od Beograda 280 km.
Termomineralne izvore Novopazarske Banje prvi su kaptirali Rimljani. Tokom srednjeg veka to je bilo značajno srpsko lečilište. Banja je pripadala manastiru Đurđevi stupovi i bila u sastavu župe Brvenik. Za vreme Turaka dobija naziv Ilidža, ali je izvesno vreme bila napuštena. U XVII veku Turci joj posvećuju veću pažnju. Na ostacima rimskog kupatila, Turci su sagradili dva kupatila i nešto dalje karavan-saraj za smeštaj posetilaca. novopazarska banja 1Sve to se dešavalo u vreme kada se intenzivno razvijao i Novi Pazar, iz prošlosti poznat pod imenom Jeni Bazar, osnovan 1459-1461. godine.
Novi Pazar i njegova banja teško su stradali 1689. godine, kada je porušen i manastir Đurđevi stupovi. U XVIII veku u Banji je sagrađen novi hamam u stilu islamske arhitekture. Ovo tursko kupatilo i danas je u upotrebi. Posle Drugog svetskog rata, počelo je uređenje i proširenje banjskog kompleksa. Izgrađeni suobjekti Reumatološkog centra, koji je kasnije preimenovan u Zavod za lečenje i rehabilitaciju, odnono Specijalnu bolnicu za lečenje progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti.

Novopazarska Banja je bogata izvorima termomineralnih voda, sa 14 izvora termomineralne vode, temperature od 12 do 52°C. Po svom hemijskom sastavu ubrajaju se u kategoriju sumporovitih kiselih hipotermi i služe za kupanje i pijenje. Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar, koja raspolaže savremenim aparatima za fizikalnu terapiju.

novopazarska banja 2
Glavni prirodni izvor daje vodu temperature 54°C. Voda je karbonatna, sa izvesnim sadržajem sumpora, gotovo neutralnom reakcijom, azotom koji zapreminski zahvata 70 % i nešto povišenim sadržajem radona, radijuma i urana. Pored prirodnih izvora postoji i veći broj hidrogeoloških bušotina. Godine 1983. izvedena je bušotina dubine 141 m, iz koje se pojavila neznatna količina vode temperature 30°C.

U Novopazarskoj Banji se leče:

  • neuromišićne bolesti
  • reumatična oboljenja i išijas
  • sportske i druge povrede
  • stanja posle moždanog udara
  • kožne bolesti
  • ginekološka oboljenja

U blizini Novopazarske Banje je veliki broj kulturno-istorijskih spomenika: Stari Ras sa Sopoćanima, Petrova crkva, Đurđevi Stupovi, stari grad Jelač.

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Additional information