Jezera u Srbiji

Srebrno jezero

srebrno_jezero

Srebrno jezero jedno je od najpoznatijih izletišta u Srbiji. Kako bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971 re;ni rukavac Dunava je pregrađen nasipom u gornjem toku. Tako je nastalo Srebrno jezero. Jezero se nalazi u opštini Veliko Gradište od koga je udaljeno 2 km. Srebrno jezero ima izuzetno dobar turistički položaj, jer je na raskršcu bitnih putnih pravaca i u blizini je privredno razvijenih gradova. Od Požarevca je udaljeno 34 km, od Smedereva 60 km, a od Beograda 120 km.

Srebrno jezero je dužine 14 km, široko je 380-450 m, duboko 7-14 m. Srebrno jezero ima nepravilan oblik luka, i zauzima površinu od 4,5 km². Nalazi se na nadmorskoj visini od 70 metara.Po vrsti jezera pripada grupi veštačkih akumalacionih jezera.
U popodnevnim satima,kada sunce počinje da zalazi iza Karpata, mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero ima srebrni odsjaj. Po tome je i dobilo ime Srebrno.

srebrno jezero 2Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od nivoa Dunava, tako da je stalno obezbeđen dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine što omogućava da voda bude besprekorno čista i bistra.

Mnogobrojni privatni apartmani, kamp naselje i hotel pružaju kvalitetne usluge i smeštaja  za vaš boravak, dok brojni restorani duž same obale nude kompletnu ugostiteljsku uslugu.
Dnevno na jezeru njemu tokom letnje sezone boravi srebrno jezero 1preko 5 000 ljudi.
Srebrno jezero raspolaže kongresnim, sportskim, turističkim i rekreativnim sadržajima.  Od sadržaja tu su: hotel, akva park, restorani i kafei, vile i apartmansko naselje, teniski tereni, marina, biciklistička staza, skijanje na vodi, veslanje, vožnja kajakom, kanuaom ili pedalinom, diskoteka, teren za mini golf.

Srebrno jezero, bogato je ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše. U jezeru su zastupljene sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik.
Srebrno jezero je izuzetne lepote i od početka je postalo omiljeno izletište i okosnica turizma u ovom kraju.

U blizini Srebrnog jezara nalazi se ušće reke Pek, poznate po svom obrnutom toku tokom visokog vodostaja, u Dunav.
Istorijska nalazišta srednjovekovnog grada-tvrđave u Golupcu i Ramu takođe su u blizini jezera, kaoi izvor Hajdučka voda.

Additional information