Jezera u Srbiji

Zlatarsko jezero

zlatarsko_jezero

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca na 10-15 km od Nove Varoši. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku. Jezero je površine od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km. Nastalo je 60-ih godina izgradnjom koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskogi jezera Perućac na Drini. Plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj. Od ovog jezera zvanično pocinje teritorija planine Zlatar. Jezero se prostire kroz deo kanjona reke Uvac, dugačko je 27km i obiluje svim vrstama rečne ribe od pastrmke do mladice.zlatarsko jezero 1
Zlatarsko jezero se nalazi na 880 m nadmorske visine i pripada Specijalnom rezervatu prirode Uvac, poznatom kao najvećem prirodnom rezervatu retke ptičje vrste – Beloglavi sup. Jezero je stanište 11 vrsta riba, a njegovi pojedini delovi su i prirodna plodišta mladice, potočne pastrmke, jezerske pastrmke, klena, skobalja.

 

 

 

Additional information