Jezera u Srbiji

Belocrkvanska jezera

belocrkvanska_jezera

Belocrkvanska jezera se nalaze na krajnjem jugu Banata oko 100 km istočno od Beograda.
To su veštačka jezera, ukupne površine oko 150 hektara, nastala pri eksploataciji šljunka sa dna Panonskog basena. Jezera se snabdevaju vodom iz arteških bunara i podzemnih izvora, a voda iz jezera se koristi za snabdevanje vodom i navodnjavanje.

Sačinjavaju ih 7 većih jezera i više manjih.
Gradsko i Vračevgajsko jezero su smešteni u samom gradu na svega 800m od centra Bele Crkve, dok su ostala u bližoj okolini grada. Gradsko i Vračevgajsko jezero su uređena za kupanje, sa kompletnom turističkom infrastrukturom, dok su ostala oaze netaknute prirode.
Predstavljaju najveće prirodno bogatstvo Bele Crkve sa stanovišta razvoja turizma.

Glavno jezero
Glavno jezero se nalazi na 800 m od centra grada. belocrkvanska jezera 1Najstarije i najurbanije jezero okruženo je plažama: Glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita Dečija plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba...
Ovo jezero raspolaže raznovrsnim smeštajnim kapacitetima, a tokom letnje sezone duž obale jezera rade mnogobrojni ugostiteljski objekti. Na ovom jezeru organizuju se i letnje škole plivanja, ronjenja i jedrenja.

Vračevgajsko jezero
Vračevgajsko jezero ima kamp sa pedesetak kamp jedinica i tri bungalova za smeštaj, a gostima su na raspolaganju restoran i kafić na samoj obali. Plaža je šljunkovita, opremljena ležaljkama i suncobranima, a ljuljaške, klackalice i tobogan uživanje su za nalmlađe goste.

Šaransko jezero
Šaransko jezero nije urbanizovano i predstavlja raj za ribolovce. Preporučujemo ga gostima koji žele mir i uživanje u prorodnom okruženju ovog jezera.

Jezero Šljunkara
Jezero Šljunkara je najveće jezero i poznato je po širokoj plaži opremljenoj tuševima i ležaljkama. U pozadini plaže nalazi se kafić sa brzom hranom, a.ovo jezero jedino ima i ostrvo. Pored jedne uređene plaže, gostima su na raspolaganju za kupanje i male uvale, sa netaknutom prirodom.

Belocrkvanska jezera izuzetno su bogata ribom: belocrkvanska jezera 2amur, smuđ, štuka, šaran, som, pa su pogodna i za ribolov. Od 1988. godine na Gradskom jezeru organizuje se manifestacija pod nazivom „Lov na soma kapitalca“, po sećanju na soma teškog 68 kilograma i dužine 2.5 metara, upecanog na ovom jezeru 1957. godine, kao i kulinarsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

 

 

 

Additional information