Jezera u Srbiji

Oblacinsko jezero

oblacinsko_jezero

Oblačinsko jeuzero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji u blizini Malog Jastrebca. Od Niša i Prokuplja je udaljeno oko 20 km.
Jezero se nalazi nedaleko od Bilješke čuke (464m), pored sela Oblačina, po kojem je i dobilo ime na nadmorskoj visini od  275m.

Po dimenzijama spada u mala jezera, približno kružnog oblika, sa dužinom oko 550 m i širinom oko 450 m. Najveća dubina jezera iznosi 4,7 m, površina 23 ha, a prozirnost 50 cm.

Po načinu postanka, Oblačinsko jezero je jedno od retkih prirodnih jezera u Srbiji, a jedino takvo u ovom kraju.  Nastalo je šezdesetih godina prošlog veka kada su isušene Oblačinske bare i pretvorene u jezero. Oblačinsko jezero, kao prirodno jezero, spada u grupu veoma mladih jezera o čemu svedoci sastav tla strana jezera od sivobele laporovite gline. 1965. godine izgrađena zemljana brana, a korito produbljeno, napunjeno vodom i poribljeno.oblacinsko jezero 1

Šezdesetih godina prošlog veka pored jezera je izgrađen veliki bazen, motel, fudbalski teren, vikend naselje i ostali prateći sadržaji, pa je ono postalo omiljeno izletište za Nišlije. O čistoci samog jezera i okoline brinu ribolovci i meštani. Na jezeru se oraganizuju takmičenja mladih sportskih ribolovaca, smotre izviđača međunarodnog karaktera kao i druge manifestacije. Temperatura jezera leti dostiže 30 °C pa je ono i omiljeno kupalište tog kraja.
Voda je stajaća, a od pre nekoliko godina u jezero se dovodi čista planinska voda iz Krajkovačkog jezera. U tu svhu je izgrađen tri kilometra dug sistem kojim se upumpava voda u Oblačinsko jezero. U rano proleće, usled topljenja snega na Malom Jastrebcu, kad nabujaju okolni planinski potoci vodostaj poraste za oko 1 m. Jezero se sve vreme vodom dopunjava i preko podzemnih vrela kojih ukupno ima više od 90. Zato je voda u Oblačinskom jezeru prilično čista.
Jezerom dominiraju šaranske vrste ribe: babuška, šaran, tolstolobik.

Additional information