Jezera u Srbiji

Vrmdžansko jezero

vrmdzansko_jezero

Vrmdžansko jezero se nalazi na 2 km od sela Vrmdža, i na 15 km od Sokobanje. Nalazi se u podnožju planine Rtanj, na krečnjackom rtu i zahvata površinu od oko 2 ha.
Po predanjima, ovo jezero je nastalo na mestu velikog levkastog udubljenja. Velike bujice vode nastale usled topljenja Rtanjskih lednika i obilnih kiša nanele su otpale grane i seno i time zatrpale dno levka.

Sada se voda u jezeru obnavlja sa malog izvora, od kiša i snegova. I dan danas je jezero hladno i bistro. U njegovoj blizini je i Pakleška reka koja i protiče kroz selo Vrmdža kao i rečica Oravica.
Samo područije je veoma bogato prirodnim lepotama, od prelepih pašnjaka preko predivnih proplanaka do prirodno izvajanih stena. Ispunjava ga veoma čist vazduh kao i bogatstvo lekovitog bilja i šumskog voća, pečuraka i izvora hladne pijaće vode. Na planini Rtanj raste oko 60 endemskih vrsta lekovitog bilja.
Jezero je okruženo nedirnutom prirodom i bogato je ribom. U jezeru ima riba kao što su karaš, babuška, bodorka, šaran a nekad je puštana i kalifornijska pastrmka. Zbog niske temperature vode, ove ribe ne dostižu svoju pravu veličinu.vrmdzansko jezero 1
Na visoravni iznad sela Vrmdža nalaze se ruševine drevnog Vrmdžanskog grada. Izgrađen je između IV i VI veka radi odbrane ovog dela vizantijske teritorije od prodora Avara i Slovena. U srednjem veku je bio stanište lokalne vlastele, a srušen je 1413. god., u borbama za turski presto između sultana Muse i odmetnika Hamuz bega.
U selu je i Crkva Svete Trojice iz XIII veka  koja je dozidana 1818. godine. U crkvi se nalaze vredne ikone rađene na platnu kao i veći broj diptiha, manjeg formata, slikanih na drvetu.
U selu Vrmdža gostima su na raspolagnju tereni za košarku i mali fudbal.

Additional information