Planine u Srbiji

Planina Goč

goc

Goč je planina u centralnom delu Srbije, deo je severnokopaoničkog venca i spada u kategoriju nižih planina. Planina Goč se prostire južno od Zapadne Morave  iznad Vrnjačke Banje od koje je udaljen 15 km. Udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva. Pruža se u pravcu zapad—istok oko 10 km. Najviši vrh je Krnja jela 1127 m. Najviši deo je sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Goč je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Površina Goča obrasla je bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarski egzoti. Mikroklima i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama Goča povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem.
Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem. Bogatstvo flore potvrđuju i pčelari koji ovde iznose košnice sa pčelama na ispašu. Na mestu Gvozdac nalazi se veštačko jezero koje se savršeno uklapa u prirodni ambijent.goc 2
Goc je prepun bujne vegetacije stvorene kombinacijom idealne klime i plodnog zemljišta. Padine su pokrivene gustim bukovim i četinarskim šumama, šljivacima, vinogradima i brojnim malinjacima. Poseban doživljaj predstavljaju brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom, gde možete na licu mesta uz roštilj i prijatno okruženje uživati u ukusnom obroku i prelepom ambijentu nedirnute prirode.
Na planini Goc nalazi se i vestacko jezero u kome je zabranjeno kupanje ali koje predstavlja odlicnu lokaciju za organizovanje izleta.

Naselje Dobre Vode nalazi se na Kraljevačkoj strani Goča. Do njega je najlakše doći iz Kraljeva od koga je udaljeno 28 km. Do naselja Dobre Vode može se doći i iz Vrnjačke Banje preko naselja Horizont.
Naselje Dobre Vode ima dve ski staze, jednu dužine 300 m i jednu dužine 1400 m, balon salu površine 1000 m2, terene za odbojku i košarku na otvorenom, 5 uređenih staza za šetnju i planinarenje. Staze su različitih dužina i različitih uspona i obeležene su različitim bojama u zavisnosti od dužine i težine: žutom, zelenom, braon, plavom i crvenom.  U ovom naselju se nalazi i  vrh Jelenac sa koga se vidi grad Kraljevo.
Dobre Vode raspolažu sa velikim brojem smeštaja.

Naselje Horizont nalazi se na banjskoj strani Goča. Do ovog naselja se može najlakše stići iz Vrnjačke Banje novim putem za Goč. Naselje Horizont od Vrnjačke Banje je udaljeno 13 km. U ovom naselju nalazi se veliki broj vikendica i apartmana koji se nalaze u različitim delovima ovog naselja – u blizini ski staze, u blizini sportskih terena za mali fudbal i košarku.
goc 1U zimskom periodu na Horizontu rade dve ski staze dužine 520 m, širine 60 metara, visinske razlike 132 m, prosečnog uspona od 30 stepeni. U neposrednoj blizini ove dve staze nalazi se i mini ski staza na kojoj radi škola skijanja. Velika ski staza je osvetljena  tako da možete uživati i u noćnom skijanju.

Naselje Stanišinci nalazi se na banjskoj strani Goča na nekoliko kilometara od naselja Horizont. Ovo naselje udaljeno je 5 km od ski staze. I u ovom naselju nalazi se veliki broj vikendica.

Additional information