Putovanja

Venecija-najromatičniji grad na svetu

16.07.2013
most_rialto

Venecija je glavni grad oblasti Veneto koja se nalazi u severnoj Italiji. Poznata je kao jedan od najlepših i najromatičnijih gradova na svetu, ali i kao istorijski grad sa bogatom i burnom istorijom.
Grad je osnovan izgradnjom crkve San Jakopo 421.godine.

Zahvaljujući svom povoljnom položaju Venecija se između IX i XIII veka razvija u grad-državu. Ona je bila veza između Zapadne Evrope i Vizantiskog carstva i islamskih teritorija. Do kraja XIII veka

Venecija je bila najnapredniji grad Evrope.
Već 1482. Venecija je imala štamparije i bila jedan od najrazvijenijih štamparskih centara Evrope. U vreme svog najvećeg prosperiteta Venecija je, po broju stanovnika, bila treći grad u Evropi.

san marcoVenecija ima 118 ostrvaca, 177 kanala i oko 400 mostova preko kojih se prelazi iz ulice u ulicu ili sa trga na trg.
Ostrvo Burano, prošarano malim ulicama i šarenim kućama, poznato je po ribarstvu i proizvodnji čipke. Na ostrvu se nalazi Muzej Marletto di Burano koji prikazuje predmete iz istorije proizvodnje čipke. Drveni most spaja Burano sa ostrvom Mazzorbo koje, iako veće od Burana, ima samo nekoliko kuća i par restorana. Mazzorbo je izuzetno zeleno ostrvo, sa odličnim predelima za šetnju po prirodi.
Ostrvo Lido je čuveno venecijansko odmaralište sa peščanom plažom dugom dvanaest kilometara i prelepim vilama.
Pallestrina je malo mirno ostrvo dugo 11 km. Na ostrvu se nalazi nekoliko sela u kojima žive uglavnom farmeri i ribari. Pallestrina ima puste i mirne plaže koje su pravi izbor za ljude koji žele da se odmore od turističke gužve u Veneciji.
Najpopularnije ostrvo blizu Venecije je Murano, koje se ustvari sastoji od više malih ostrvaca povezanih mostovima. Poznato je po proizvodnji stakla. Na ostrvu se nalazi najveći muzej venecijanskog stakla na svetu, u kome se nalazi preko 4.000 predmeta od kojih neki datiraju još iz rimskog doba. Tu je i divna vizantijska bazilika Sv. Marije i Donata, sa izuzetno lepim mozaikom iz XII veka.

Saobraćaj u Venciji se odvija na kanalima, a najpoznatiji je Kanal Grande koji je dugačak četiri kilometra i širok oko 60 metara i može se smatrati glavnom saobraćajnicom Venecije. Po njemu plove gondole, gliseri hitne pomoći, policije i vatrogasaca, mali brodovi za snabdevanje hotela, restorana, odnošenje smeća. Za turiste su najznačajniji brodići vaporeteo koji služe za prevoz turista sa jednog na drugi kraj grada ili do obližnjih ostrva Lido, Murano, Burano, San Đorđo.
Na Kanalu Grande nalaze se tri mosta: Ponte delji Skalci, Ponte del Akademija i čuveni Ponte Di Rialto.
Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine Uneska.

Jedna od najpoznatijih zgrada u Veneciji je Basilica di Santa Maria della Salute. Ova oktagonalna crkva je izgrađena od kamena prekrivenog mermernim peskom. Podignuta je između 1631. i 1681.kao znak zahvalnosti za oporavak posle strašne kuge koja je pogodila grad 1630. i 1631. Njeni izgled otelovljuje barokni stil, na čijoj fasadi se odbijaju svetlucave niti vode.
Crkva San Sebastian je izgrađena u XVI veku. Na ulazu se nalazi poznato Ticijanovo delo San Nikolo.

Crkva Sv. Marka je simbol Venecije. Njeni mozaici površine 2 km2 zadivljuju brojne turista koji u redovima čekaju da uđu. U crkvi se nalaze mnoga remek dela i predmeti od kulturnog i istorijskog značaja, poput slika, skulptura, predmeta o stakla, zlata.  U crkvi se i danas održavaju važne ceremonije.

venecia toranjTrg Svetog Marka se smatra jednim od najlepših trgova na svetu. Okružuju ga velike i lepe zgrade Procuratie nuove, Procuratie Vecchie i Ala Napoleonica. Trg je prvobitno bio prošaran voćkama i kanalom koji je prolazio kroz centar.  Na ulazu u Mercerie nalazi se Torre dell’Orologio – toranj sa satom, čije zvono odzvanja na svakih sat vremena. Na trgu se nalaze kolonade sa amblemima zaštitnika grada,kao i figura Sv. Teodora. Pored crkve Sv. Marka, najpoznatiji spomenik na trgu je krilati lav Sv. Marka. Trg Sv. Marka je najniži plato u gradu, te je često podložan poplavama, posebno u martu i oktobru. Campanile je zvonik Svetog Marka, sa čijeg tornja se pruža prelep pogled na sam trg. Godine 1902. Zvonik se srušio i na njegovom mestu napravljen je sadašnji.

Među glavnim atrakcijama Venecije su njeni mostovi, među kojima je najpoznatiji most Rialto. Na mestu gde se nekada nalazio drveni most, prvi most u centru grada koji se pod težinom mase ljdi koja je tu svakodnevno prolazila dva puta urušavao, u XVI veku sagrađen je kameni most Rialto. Rialto je sam za sebe svojevrsni centar Venecije. Poznat je po pijaci voća i povrća. Kod mosta se nalazi najstarija crkva u gradu – Chiesa di San Giacomo di Rialto, koja je osnovana pre skoro 16 vekova.
Drugi najpoznatiji most Venecije je Most uzdaha, mali beli zatvoreni most koji spaja glavni deo Duždeve palate sa zatvorskim delom. Ime je, po predanjima, dobio po tome što su kroz njegove prozore zatvorenici upućivali svoje poglede na Veneciju. Druga legenda kaže da ako se dvoje mladih, vozeći se gondolom ispod mosta uzdaha, poljubi tačno u podne, uskoro će se venčati.

Zlatna kuća je impresivna gotička palata izgrađena u XV veku. Njene skulpture, ornamenti i fasada su bili nekada pozlaćeni. Restauracijom je fasadi vraćen nekadašnji sjaj koji se meša sa odsjajem vode u njoj. U zgradi se sada nalazi Galerija Franchetti, koja obuhvata vizantijske slike, sculpture i bronzu, kao i flamanske tapiserije. Vrlo važna zbirka iz kolekcije Đorđa Frenčetija, koja obuhvata dela Mantenja, Diana i Karpaća, postoji u galeriji od 1984. U prizemlju palate se nalazi kopija mozaika iz crkve Sv. Marka, a na drugom spratu su fragmenti Ticijanovih i Đorđionovih fresaka.

Turizam je danas najvažnija delatnost Venecije i njen pokretač. U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije od kojih su najpoznatije: Bijenale u Veneciji, Filmski festival u Veneciji i Karneval u Veneciji.

Bijenale u Veneciji je interdisciplinarna izložba savremene umetnosti. Od nastanka do danas predstavlja svetu likovne umetnosti, najpoznatije slikare, vajare, grafičare i njihova dela. Izložba likovnih umetnosti održava se svake dve godine. Kasnije su se pojavile i izložbe filma (Venecijanski filmski festival), arhitekture (Bijenale arhitekture), pozorišta i muzike koje se održavaju svake godine.
Festival filma u Veneciji, poznatiji kao MOSTRA jedan je od najprestižnijih festivala filma na svetu. Dodeljuje se krajem avgusta ili početkom septembra na i5talijanskom ostrvu Lido najboljim filmovima, glumicama, glumcima, rediteljima. Festival je deo Bijenala u Veneciji.
Još od XI veka najpoznatiji događaj u Veneciji je karneval pod maskama koji se održava u februaru ili martu i traje deset dana.Tada kanalima, uličicama i trgovima defiluje reka kostimiranih domaćih i stranih turista. Karneval u Veneciji ušao je u svetsku literaturu zahvaljujući Goldonijevim i Geteovim tekstovima, a slavu su mu proneli Karlo Goci i Kazanova.

Additional information